KANT 2020 foredrag – Xavi Bou (E)

Xavi Bou (E)

Fotoprojekt: Ornitographies. Tag med spanske Xavi Bou på en eventyrlig drømmerejse til et sted, hvor vores sanser behøver hjælp for at sanse

Selvom Ornitographies er et reelt projekt, så har det et ret fjernt ophav, eftersom det er født af det uskyldige og rastløse blik af det barn, som engang var Xavi Bou. 

Xavi Bous beundring for natur – særligt fugle – opstod i løbet af hans barndom takket være lange gåture med hans bedstefar.

Siden da har hans interesse for fugle blot vokset sig større, for til sidst at blive omdrejningspunktet for hans projekt Ornitographies.

Ornitographies opstod af fotografens opmærksomhed på at fange de ubemærkede øjeblikke, samt af interessen for at sætte spørgsmålstegn ved grænserne for den menneskelige erkendelse.

Xavi Bou fokuserer på fugle, hans store passion, for i én enkelt ramme at fange de former de genererer, når de flyver, for på den måde at synliggøre det usynlige.

I modsætning til tidligere bevægelsesanalyser bevæger Ornitographies sig væk fra den videnskabelige tilgang til chronophotography brugt af fotografer som Eadweard Muybridge og Etienne-Jules Marey.

Foto: Xavi Bou (E)

Den tilgang, som Xavi Bou bruger til at portrættere scenen, er ikke invasiv; tværtimod afviser den de fjerne studier og resulterer I organiske formbilleder der stimulerer fantasien.

Teknologi, videnskab og kreativitet kombineres her for at skabe stemningsfyldte billeder, som viser den sensualitet og skønhed, fuglens bevægelse indeholder, samtidig med at de fungerer som ledetråde for dem, som ønsker at identificere fuglen.

I Ornitographies er egenskaben vi alle misunder – vores fælles, evindelige længsel efter at flyve – præsenteret for os for at udvide vores visuelle erkendelse.

Kunst og videnskab går hånd i hånd for at skabe billeder, der ikke længere bare er enkelte portrætter af virkeligheden, men som bliver et vidne til, at for et øjeblik er vi datid, nutid og fremtid på én gang.

Ornitographies er en balance mellem kunst og videnskab; et naturbaseret formidlingsprojekt og en visuel poesiøvelse. Men mest af alt er det en invitation til at erkende verden med den samme nysgerrighed og uskyldighed, som de børn vi engang var.

De børn som stadig lever inde i os, som så gerne vil tro på, at magi er virkeligt.

Se mere på Xavi Bous hjemmeside her.

Foto: Xavi Bou (E)

Relateret

Leave a Reply