Kirsi Mackenzie

Foredragsholder

Foredrag: 7. oktober 2023 kl. 10.45

Nordens magiske landskab
Kirsi MacKenzie er en sproglærer fra Helsinki, som i sin fritid fokuserer på naturens former. Kirsi er især kendt for et stærkt billedsprog i sine landskabsbilleder, og er blevet præmieret i mange nationale og internationale konkurrencer

Uddannet fotograf på Axxell med naturfoto som speciale
I januar 2011 købte Kirsi en afbudsrejse til Galapagos-øerne. Hun pakkede kun en lille rygsæk med sit første spejlreflekskamera og et objektiv. På Galapagos-øerne mødte hun gruppe naturfotografi studerende og deres lærer Andy Horner, som fortalte om en treårig uddannelse med fokus på naturfotografering på Axxell.
Fotografernes passion gjorde et stærkt indtryk på Kirsi under turen. Hun blev optaget på Axxell. Selvfølgelig var det en udfordring at lære teknikken, men hun var motiveret. Kirsis eksamenopgave var en udstilling i januar 2015. I 2017 udgav Kirsi en bog “Nordens magiske landskab.” De seneste år har Kirsi primært fotograferet i Finland. Kirsi har udviklet sin egen stil hen imod det, hun synes er æstetisk tiltalende, med en mere minimalistisk tilgang.

På eventyr
For Kirsi er fotografering en måde at genopleve barndommen på. Under sine fotorejser vil hun gerne være lige så eventyrlysten som sit indre barn. Hun var et vovet barn, der klatrede på tage, hvilket afspejles i hendes valg af fotorejser.

At indfange stemninger i landskabet
I Kirsis billedforedrag vil hun vise landskabsbilleder fra Norden med fokus på komposition. Hendes mål er at fange drømmeagtige landskaber med et strejf af det surrealistiske. Linjer og farver giver billedet rytme og blikfang. Intuitionen spiller en nøglerolle, og derfor er det ofte først når hun kommer til en plads, at hun mærker stemningen. Det er ideen bag billedet, der gør billedet frem for teknikken.
Kirsi fotograferer landskabet i et roligt tempo og forsøger at visualisere slutresultatet. Hun træffer fototekniske beslutninger ud fra landskabets udformning. En udfordring i landskabsfotografering er at finde det væsentlige i vidåbne udsigter. Gennem den rigtige komposition bliver billedet både dynamisk og afbalanceret. Fotografiet skal også lykkes med at formidle stemningen. Når Kirsi fotograferer, føler hun sig nærværende.

En god komposition vækker nysgerrighed og fanger beskuerens blik. For at undgå et kaotisk billede, forsøger Kirsi at forenkle og fjerne unødvendige detaljer.

Sort/hvid ligger Kirsis hjerte nær. Sort/hvid forenkler landskabet og fremhæver fascinerende former, strukturer og linjer. Øjet skal kun fange det væsentlige.

© Kirsi MacKenzie